Selityksiä selättäneestä selästä – Naantali

Jätin osan Afrikkaa ja Amerikat polkematta vedoten selävaivaani. Olen kovin valitellut täällä blogissa vaivojani, mutta en muistaakseni ole koskaan selittänyt mikä selkääni oikein vaivaa ja miten se on tullut.

2005 keväällä muutama kuukausi ennen matkani alkua sain kuntosalilla loihdittua lapojenvälini sitkeään jumiin, joka häiritsi minua vielä alkumatkalla Thaimaassakin. Aasian lämpö sulatti jumit kuitenkin nopeasti ja aloin käydä lepopäivinä treenaamassa ylävartaloa paikallisilla kuntosaleilla. Vaikka en kovaa treenannut, ei se käynyt oikein yhteen pyöräilyn kanssa ja reilun vuoden päästä yläselkäni oli taas jumissa. Iranissa kannoin pyöräni ja tavarani yli lumisen vuoren ja siitä aiheutuneet rasitukset olivat yläselälleni liikaa ja viikon päästä en pystynyt kääntäään päätäni. Jumit säilyivät kuukaudesta toiseen.

Suomen 6 viikon visiitilläni naprapaatti sai avattua selkääni niin että olin luottavainen sen kestosta Afrikassa. Vaiva alkoi kuitenkin paheta ja lapojenvälin ja niskan puutuminen rajoittivat elämää ja unia niin ettei matkanteko yksinkertaisesti voinut jatkua, kun päivittäisten asioiden hoitaminenkin tuotti hampaiden kiristystä.

Olen ollut nyt sairaslomalla 7 kuukautta ja selkä on toki jo parempi, mutta ei lähelläkään ”normaalia”. OMT-fysioterapeutti on löytänyt selästä huonoryhtisyyttä ja epätasapainoisuutta ja fysiatri löysi magneettikuvauksista välilevynpullistuman rintarangasta. Välilevynpullistuman paranemista voin vain odotella ja ryhtivikoja korjaan kevyellä päivittäisellä jumpalla.
Pyöränpäällä en ole ollut moneen kuukauteen, enkä ole satulaan kiipeämässä vielä pitkään aikaan. Toimintakykyni on parantunut pikkuhiljaa jatkuvista lyhytaikaisista takapakeista huolimatta ja päivittäset askareet kuten siivous ja kaupassakäynti sujuvat jo ongelmitta, mutta mitään kuormittavaa en voi ylävartalolla tehdä. Pystyn jo myös istumaan ilman suuria tuskia. Onnekseni juoksemista selkäni sietää varsin sallivissa rajoissa ja olen ystynyt viimeaikoina treenaamaan keskivartalon syviä lihaksia melko tehokkaasti, joiden vahvistaminen tukenee paranemista.

Jukka

 

2 thoughts

  1. Moro!
    Hieno homma että syy kivuillesi on löytynyt. Toivotaan että selkäsi paranee ja pääset takaisin tien päälle.
    Paranemisia ja hyvää kesää toivottaapi Aridani

  2. Moi!
    Olen seuraillut upeaa matkaasi kateellisena oravanpyörästäni ja toivotankin pitkämielisyyttä paranemisprosessiisi.
    Terveisiä ja ihania päiviä Suomen kesässä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *