info 2016-12-21T21:21:34+00:00

jukka.z.salminen@gmail.com

040 501 2929

Olen syntynyt Naantalissa vuonna 1982 ja matkoiltani aina samaan pikkukaupunkiin myös palannut. Vuoden 2004 joulukuussa opettajani Helsingin yliopiston maantieteen laitoksella antoi minulle vinkin matkaamisesta ja minä pidin sitä hyvänä ideana. Myöhemmin heinäkuussä 2005 sain karttakirjaani lukiessa päähänpistomaisen idean polkea 5-6 vuoden mittainen matka Aasiassa, Australiassa, Euroopassa, Afrikassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa. Lähdin matkaan kuuden viikon päästä idean saamisesta muutama tonni kesätyörahoja takataskussa ja tuolla samalla tiellä voisin sanoa olevani edelleen. Matkan aikana aloin pitämään tätä, nimensä matkanvarrella jo muuttanutta blogia ja pikku hiljaa aakkosten tavailun ja valokuvauksen perusteiden opettelun kautta niistä muodostui myös suora ja epäsuora tapa rahoittaa matkojani.

Yksinkertaisuudessaan tämä pyörällä kulkeminen lienee vain minun kohtaloni ja kun se avaa rikkauksiaan, on kuin katselisin omien kätkettyjen unelmien ja halujen kypsymistä kauniiksi tarinaksi. Tuo tarina sisältää niin kipuja kuin suruja, joista useimmat on puettu sanoiksi tähän blogiin ja kirjaani “Polkupyörällä maailman ympäri”.

Nyt olen polkenut kuuden vuoden aikana 74 000 kilometriä kuudessa eri maanosassa. Viimeiseltä Etelä-Amerikan matkalta palasin kotiin huhtikuussa 2015. Vaikka ajatus kuuden maanosan kiertämisestä on nyt käyty loppuun, saattaa olla että palaan vielä tienpäälle löytämään harvoin kuljettuja, syrjäisiä ja vaativia maailman teiden helmiä, joiden varrella jakaa hetkiä spontaanisti uusien ystävien kanssa. Edelleen tunnen myös halua kirjoittamiseen, joten enköhän tulevaisuudessakin jaa tarinoita täällä blogin riveillä!!!

Hyvää matkaa seurassani 🙂

Jukka

PYÖRÄLLÄ MAAILMAN YMPÄRI

matkan aloitin Bangkokista syyskuussa vuonna 2005. Poljin ensiksi Kaakkois-Aasian poikki etelään ja sitten siirryin polkemaan Austalian halki. Melbournesta palasin Bangkokiin ja aloitin pitkän matkan Aasian ja Euroopan halki. Sain isäni Timon houkuteltua polkemaan kanssani Afrikkaan ja tein siten Euroopassa pikavisiitin Suomeen. Lensimme isäni kanssa Kairoon ja poljimme yhdessä 10 kuukauden aikana Keniaan asti. Kärsin matkan varrella uusiutuneista selkävaivoista ja univaikeuksista ja niiden vaikeuttaessa matkaa lensin Nairobista kotiin sairaslomalle samalla kun Timo palasi töihin. Selkäni oli pahassa pinteessä ja saatoin jatkaa matkaani Nairobista vasta puolentoista vuoden kuluttua. Sitten matkani kulki taas kohti etelää, aina Kapkaupunkiin asti. Kapkaupungista lensin New Yorkiin ja poljin Yhdysvaltojen halki. Tarkoitukseni oli jatkaa matkaa Etelä-Amerikan eteläkärkeen asti, mutta yhtenä yönä Meksikossa tunsin matkani tulleen päätökseen ja se loppui aivan yhtäkkiä kuin se aikanaan alkoikin. Poljin neljän ja puolen vuoden aikana noin 61 200 kilometriä 35 maassa.

ETELÄ-AMERIKKA

matkan aloitin syyskuussa 2013. Poljin ensiksi reilun vuoden ajan Andien kaikkien korkeimmilla teillä Kolumbiassa, Ecuadorissa, Perussa, Boliviassa, Chilessä ja Argentinassa. Ystäväni Tomin tultua peesaamaan minua, poljimme vielä muutaman viikon ajan vuorilla, mutta koimme parhaaksi siirtyä kulkemaan vaihteeksi Brasilian rannoille. Lensimme Fortalezaan, ostimme surffilaudat, teimme pyöriin niille telineet viemäriputkista ja lähdimme polkemaan rantoja pitkin kohti etelää. Näin yhdistimme molempien rakkaat harrastukset ja pysähdyimme polkemisen välillä surffaamaan pieniin kalastajakyliin. Matkamme Brasiliassa oli kilometreissä lyhyt ja tuli päätöksensä maanpäällisessä paratiisissa Baia Formosassa. Palasin trooppisten aaltojen syleilystä Suomeen huhtikuun alussa 2015. Etelä-Amerikassa olin reilut puolitoista vuotta ja siitä tienpäällä vuoden ja neljä kuukautta, joiden aikana poljin noin 13 500 kilometriä ja suurimman osan niistä Andien raatelevilla teillä.

Alla olevista kartoista ylempi on poljettu ”Pyörällä maailman ympäri reitti” ja alempi suunnitelmani Etelä-Amerikkaan lähtiessä. Päivitetyt kartat ovat tulossa…